روغن آرگان

روغن ارقان (آرگان) روغنی است که از هسته میوه درخت ارقان به دست می‌آید و مصرف غذایی و دارویی دارد. درخت ارقان بوم‌زاد ناحیه سوسدر مراکش است. در گذشته به آن زیت‌الهرجان می‌گفتند و اکنون به نام روغن آرگان مشهور است.

تهیه[ویرایش]

میوهٔ درخت آرگان کوچک و مدور، بیضی یا مخروطی است. در میوهٔ تازه پوست ضخیمی سطح گوشته را پوشش می‌دهد. اطراف مغز را یک پوست سخت پوشانده که حدود ۲۵ درصد از وزن میوهٔ تازه را تشکیل می‌دهد. هسته معمولاً حاوی یک تا سه مغز غنی از روغن آرگان است. بسته به روش استخراج، از ۳۰ تا ۵۰ درصد مغز روغن است.

خواص و استفاده[ویرایش]

روغن ارقان سرشار از اسیدهای چربی چون اسید لینولئیک است که حاوی ویتامین E هست. این روغن یک آنتی‌اکسیدان طبیعی است و می‌تواند اکسیژن‌رسانی درون‌سلولی را افرایش دهد. ترکیبات آنتی‌اکسیدانی (توکوفرولها – فنولها- کارتنوئیدها) در غلظت بسیار زیادی در این روغن یافت می‌شوند. آسکولین نیز که یک ترکیب ضد سرطان است به میزان زیادی در این روغن وجود دارد. بسته به نوع استخراج این ماده در مقابل اکسید شدن بسیار مقاوم‌تر از روغن زیتون است.از مهمترین خاصیت هایی که روغن آرگان برای پوست دارد ، رفع ترک های پوستی ایجاد شده در زمان بارداری است .از طرفی آنتی اکسیدان های موجود در آن نیز ، رادیکال های آزاد را از بین برده و باعث درخشش پوست می شود.[۱]

روغن آرگان به خاطر استفاده های فراوان آن شناخته شده است. روغن آرگن می تواند برای شما شگفت انگیز باشد، آیا شما از آن برای پخت غذاهای مورد علاقه خود استفاده می کنید یا اینکه برنامه ریزی برای استفاده از آن برای رژیم غذایی روزانه خود را انجام دهید. علاوه بر این، بسیاری از مردم نیز از آن برای مراقبت از موها و همچنین ناخن استفاده می کنند. اگر شما در معرض آکنه هستید، باید به طور مرتب روغن را به مناطق آسیب دیده اعمال کنید. روغن آرگان نیز برای افرادی که دارای اگزما و مسائل دیگر پوست هستند، ایده آل است. در واقع، تعداد زیادی از محصولات مراقبت از پوست حاوی روغن آرگان را به عنوان یکی از مواد اصلی آن پیدا خواهید کرد.[۲]

تاریخچه در ایران[ویرایش]

لغت‌نامه دهخدا[۳] از مفردات ابن‌بیتار جلد ۱ صفحه ۱۷۸ تا ۱۷۹ نقل می‌کند:
هرجان را قوم بربر از مغرب اقصی ارجان (ارقان) نامند و آن درخت بزرگی است خارناک و میوه دارد مانند بادام خرد و در آن هسته است که بز و شتر آن میوه را خورند و هسته آن را بیرون افکنند و مردم هسته‌ها را جمع می‌کنند و می‌شکنند و سپس از مغز آن روغن می‌گیرند و آن را در مراکش و اطراف آن قاتق غذا قرار دهند. کسانی که آن را خورده‌اند ادعا می‌کنند که مانند روغن زیتون شیرین است.

جستارهای وابسته[ویرایش]

پانویس[ویرایش]

  1.  روغن آرگان
  2.  روغن آرگان
  3.  دهخدا، جلد ۲۷ صفحهٔ ۶۰۴

Comments

Popular Posts